Met kinderen praten over oorlog
Gepubliceerd op: 01 april 2022
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne houdt ons dagelijks bezig. Grote kans dat kinderen hier iets over opvangen; thuis, in de klas, op televisie of op social media. Het kan zijn dat jouw kind er vragen over heeft, zich zorgen maakt of niet begrijpt wat er aan de hand is. Misschien kennen jullie zelfs mensen die daar wonen of hebben jullie zelf te maken gehad met geweld of een gedwongen verhuizing waardoor het extra reacties oproept in het gezin. In alle gevallen is het goed om over de oorlog te praten.
Hoe pak je dat aan? Het belangrijkste: stel vragen en luister naar je kind. Hieronder 5 tips die jou bij dit gesprek kunnen helpen.
- Tip 1. Kijk, luister en stel vragen
- Tip 2. Geef eerlijk antwoord
- Tip 3. Houd je antwoord kort
- Tip 4. Sluit je gesprek af
- Tip 5. Blijf erover praten
- Tip 6. Let op meeluisteren en kijken
De toelichting op deze tips worden uitgebreid uitgelegd op de website van NJI.
Voor welke leeftijd wat
Kinderen tussen ± 8 en 12 jaar denken zelf na over wat ze zien en horen en stellen vragen. Neem deze vragen serieus. Als je niet zeker weet hoe je met je kind over het nieuws kan praten, download dan de brochure 'Kinderen en terreur op sociale media' van 'Mijn kind online' op Kennisnet.nl.
Kijk samen met je kind naar het nieuws. Het jeugdjournaal is voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. Je kan het samen kijken of de uitzending eerst zelf bekijken op Jeugdjournaal.nl om te kijken of het past bij jouw kind. Kinderen vanaf ongeveer 7 jaar kunnen de kinderkrant Kidsweek lezen op Kidsweek.nl.
Wat kan de smw’er betekenen?
Als je als ouder het idee hebt dat je kind zich veel zorgen maakt over de oorlog, er veel mee bezig is, misschien wel angstig is en hier last van heeft in het dagelijks leven dan kan het helpend zijn om erover te praten. Bovenstaande tips geven wat richting. Zit je nog met vragen of heb je hulp nodig? Dan kan dit ook via schoolmaatschappelijk werk.