Begeleiding bij rouw en verlies
Gepubliceerd op: 14 februari 2022
Hoe ga je als school om met een (plotseling) overlijden van een leerling, collega of ouder? Bij een overlijden moet een school in korte tijd veel regelen. Wie neemt de leiding in een crisissituatie? Wie verifieert de informatie over het overlijden? Wie onderhoudt het contact met familie en wie licht de betrokkenen in? Moet er een aangepast rooster komen? Komt er een afscheidsbijeenkomst en wie organiseert dat? Zijn er leerlingen die extra begeleiding nodig hebben? In zulke situaties is Schoolformaat er om de school, leerlingen, ouders en professionals op een passende manier te begeleiden met het verlies.
Speciaal opgeleide schoolmaatschappelijk werkers
Wij hebben schoolmaatschappelijk werkers die HBO getraind zijn in rouw en verlies Daarnaast hebben zij aanvullend diverse deskundigheidsbevordingstrainingen gevolgd waardoor hun kennis up-to-date is met de laatste inzichten hoe om te gaan met rouw en verlies. Rouwgroep op school
Iedereen rouwt op zijn eigen manier, in zijn eigen tempo, ook kinderen. Er is geen tijd te koppelen aan rouw. Soms zie je geen emoties bij een kind maar zie je wel dat de cijfers dalen of dat het kind ander gedrag vertoont. Dit kan met het verlies te maken hebben. Een rouwgroep op school kan leerlingen ondersteunen die een dierbare verloren hebben. Ze krijgen troost door te merken dat ze niet de enige zijn met gevoelens zoals angst: angst dat de andere ouder ook overlijdt.