Groepsmaatschappelijk werk Lansingerland

Schoolformaat biedt in schooljaar 2024/2025 vanuit de Gemeente Lansingerland groepsmaatschappelijk werk aan naast het reguliere JOS aanbod in het onderwijs in Lansingerland.

Aanbod voor het primair onderwijs

Doel van het aanbod: De jij & ik, samen-groep is bedoeld voor kinderen van 5-7 jaar en vergroot de weerbaarheid en sociale vaardigheden van kinderen. Het is de bedoeling dat kinderen spelenderwijs groeien in hun zelfvertrouwen en hoe ze in contact staan tot de ander. Door middel van deze bijeenkomsten wordt er een bijdrage geleverd aan de verdere ontwikkeling van de weerbaarheid en sociale vaardigheden van de kinderen.

De jij & ik, samen-groep is geschikt voor kinderen die een duwtje in de rug kunnen gebruiken óf juist geremd mogen worden.

Duur: 5 bijeenkomsten van een uur

Doelgroep: Groep 2 en 3

Max. aantal deelnemers: 5 leerlingen

Extra informatie: Voor de start van de bijeenkomsten is er een telefonische intake met de ouders en na de 5e  bijeenkomst is er een terugkoppeling aan ouders en leerkrachten. Ouders en leerkrachten worden na elke bijeenkomst geïnformeerd over de inhoud van de bijeenkomst en de kinderen krijgen een thuisopdracht. Dit kan bestaan uit thuis iets samen doen of iets maken. 

Doel van het aanbod: Toppers is voor kinderen die wat onzeker zijn en mogelijk beginnende faalangstklachten ontwikkelen. Kinderen leren met behulp van het werkboek Toppers (ontwikkeld door Schoolformaat), werkbladen en oefeningen meer over hun eigen identiteit, zelfvertrouwen te vergroten en mindset te creëren. Tijdens dit aanbod wordt het zelfbewustzijn vergroot, storende en helpende gedachtes in kaart gebracht en worden kinderen begeleid om zich bloot te stellen aan situaties die ze voorheen liever vermeden. 

Duur: 8 bijeenkomsten van een uur

Doelgroep: Groep 4 t/m 7

Max. aantal deelnemers: 5 leerlingen

Extra informatie: Na iedere bijeenkomst ontvangen zowel ouders als leerkracht een nieuwsbrief. Hier wordt in vermeld waar in de bijeenkomst aan gewerkt is en er worden oefeningen voor in de klas en thuis meegegeven.

Aanbod voor het voortgezet onderwijs

Doel van het aanbod: De weerbaarheidsbijeenkomsten zijn bijeenkomsten voor leerlingen, gericht op het vergroten van de sociale weerbaarheid. De jongeren krijgen inzicht in hun gedrag, werken aan hun zelfvertrouwen en zelfbeeld en worden zich bewust van hun gedrag ten opzichte van andere mensen en wat het effect hiervan is op de ander. Ze leren zich op een meer duidelijke en stevige manier te uiten.

We gaan samen aan de slag aan de hand van oefeningen. Tijdens deze oefeningen wordt er gewerkt aan voor jezelf opkomen, nee durven zeggen, het stellen van grenzen, omgaan met eigen boosheid en wordt er gewerkt aan helpende en niet helpende gedachten.

Duur: 5 bijeenkomsten van een uur

Doelgroep: alle klassen van het VO.

Max. aantal deelnemers: 5 leerlingen

Extra informatie: de leerlingen werken met een werkboekje wat ze mee naar huis nemen. Er zullen ook enkele opdrachten zijn die ze thuis moeten doen waardoor ook ouders worden meegenomen in het proces.

Doel van het aanbod: Het aanbod Omgaan met Faalangst is bedoeld om school-gerelateerde stress aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan de stress van huiswerk maken, deadlines halen, uitstelgedrag en de grootste boosdoener: EXAMENS. Sommige jongeren ervaren hierbij een enorm gestrest gevoel omdat ze bang zijn om te falen. Dat is precies waar we tijdens de sessies aan gaan werken. We gaan praten over wat angst precies is, waarom het gebeurt en, het belangrijkste, hoe je er beter mee om kunt gaan.

Enkele thema's zijn: wat is stress precies, hoe ga je om met positieve en negatieve gedachten en het vermijden van uitstelgedrag.

Ons doel is om de leerlingen de tools en tips te geven om angst te verminderen, zodat ze  zich beter kunnen concentreren op het schoolwerk.

Duur: 5 bijeenkomsten van een uur

Doelgroep: alle klassen van het VO.

Max. aantal deelnemers: 5 leerlingen

Extra informatie: Omgaan met Faalangst kan aangepast worden aan de onderbouw (voor de startende leerlingen) en aan de bovenbouw (waar tentamens en examens op het programma staan).

 

Ja, ik heb interesse en maak graag gebruik van het aanbod!
Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.