Wat kun jij doen voor acceptatie van seksuele- en genderdiversiteit?
Gepubliceerd op: 08 december 2022
Morgen 9 december is het weer paarse vrijdag. Maar waar staat de paarse vrijdag eigenlijk voor? Deze dag is tot stand gekomen om steun te betuigen aan seksuele- en genderdiversiteit, zodat een ieder zich geaccepteerd voelt. Maar hoeveel weet jij eigenlijk van diversiteit? Hoe kan je een leerling zo goed mogelijk begeleiden? En wat kun je als school doen aan acceptatie van diversiteit? Lees hieronder de 5 stappen vanuit Alliantie gezondheidszorg op maat.
Alliantie gezondheidszorg op maat heeft een toolkit ontwikkeld om meer acceptatie te verkrijgen voor diversiteit. Zij omschrijven hun aanpak in 5 stappen. Deze staan hieronder uitgewerkt:
Stap 1: Maak diversiteit zichtbaar
Door actief te laten zien dat je diversiteit in sekse, gender en seksuele oriëntatie vanzelfsprekend vindt, kun je drempels om hulp te vragen verlagen. Je maakt dat dit onderwerpen zijn waarover openlijk gesproken kan worden. Dus laat het zien: op de website, in formulieren en op locatie.
Stap 2: Maak diversiteit bespreekbaar
Sekse, gender en seksuele oriëntatie kunnen impact hebben op welzijn en gezondheid, daarom is het voor jou als zorgverlener goed om te weten wat de seksuele oriëntatie en relatiestatus is van een leerling/cliënt en of er issues rond gender of sekse spelen.
Stap 3: Wees je bewust van je eigen vooroordelen
Man, vrouw, non-binair, mannelijk, vrouwelijk, androgyn, trans, cis, homo, lesbisch, bi+ en hetero: het zijn allemaal labels om diversiteit in sekse, gender en seksuele oriëntatie te benoemen. Deze labels gaan vaak gepaard met stereotype ideeën over de persoon áchter het label. Zoals ideeën over hoe mannen of vrouwen zijn of welke gezondheidsproblemen bij wie spelen, waarom iemand trans-gevoelens kan hebben, hoe iemands lijf eruit hoort te zien of wat het zou moeten kunnen en ideeën over hoe iemand over seks en relaties denkt. Oog voor diversiteit betekent dat je naar de persoon achter deze labels kijkt en vooroordelen op basis van dit label laat varen. Iedereen heeft vooroordelen, dat is nou eenmaal hoe ons brein werkt. Maar je kunt wél leren omgaan met je onbewuste vooroordelen en verder kijken dan het label.
Stap 4: Kennis over gezondheidsverschillen
Kennis hebben van diversiteit in sekse, gender en seksuele oriëntatie betekent niet dat iedereen een expert op dit gebied hoeft te worden. Enige basiskennis is wel noodzakelijk om cliënten de zorg te kunnen verlenen die bij hen past.
-Tussen man en vrouw
-Op basis van seksuele oriëntatie
-Bij transgender personen
-Bij intersekse personen
5. Zorg persoonsgericht
Er komt steeds meer aandacht voor persoonsgerichte zorg. Dit is zorg waarbij de zorgvrager centraal staat en er meer gekeken wordt naar iemands persoonlijke behoeften, wensen en voorkeuren. De zorgverlener benadert de persoon niet als cliënt, maar als mens. Centraal staat de vraag: wat heeft de zorgvrager nodig om zich gezond en gelukkig te voelen?
- Wees respectvol en bevestigend
- Houd zicht op de context
- Geef de cliënt de regie
- Verwijs door met een warme overdracht
- Evalueer je aanpak
(Alliantie zorg op maat, 2020)
Handige linkjes
Informatie en advies over LBHTIQA+
https://www.nji.nl/seksualitei...
LBHTIQA+ ABC
https://detoolkit.komteenmensb...
5 stappen voor meer diversiteit
https://detoolkit.komteenmensb...
In welke mate heb jij oog voor diversiteit? Doe de test!
https://detoolkit.komteenmensb...
COC (in actie voor acceptatie op school)
https://www.coc.nl/thema/jong-...
GSA netwerk
https://www.gsanetwerk.nl/
Voor jongeren: Over seksuele oriëntatie en genderdiversiteit
https://www.nji.nl/seksualitei...
Voor jongeren: Is het normaal hoe ik mij voel?
https://www.nji.nl/welbevinden/is-het-normaal-hoe-ik-me-voel