Voorkomen is beter dan genezen - de kracht van schoolmaatschappelijk werk

Gepubliceerd op: 06 november 2024

Wat maakt schoolmaatschappelijk werk zo belangrijk voor het welzijn van leerlingen? Lizzy, accountmanager bij Schoolformaat, deelt haar inzichten over de basis van schoolmaatschappelijk werk, de ondersteuning en trainingen die worden geboden, het belang van preventie, en de samenwerkingen met diverse instanties.

Fundament van ondersteuning 

Lizzy legt uit: "Schoolmaatschappelijk werk richt zich op het ondersteunen van leerlingen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Het doel is om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin leerlingen optimaal kunnen leren en zich ontwikkelen. We zijn laagdrempelig, wat betekent dat leerlingen en ouders makkelijk bij ons terecht kunnen. "Onze onafhankelijkheid van jeugdzorg en scholen maakt ons toegankelijker en vertrouwd voor hen."

Op maat gemaakte hulp 

"Schoolformaat biedt veel aan op het gebied van ondersteuning en trainingen op maat," vervolgt Lizzy. "Dit varieert van individuele begeleiding voor leerlingen tot groepssessies en trainingen voor leerkrachten en ouders. Thema's zoals pesten, omgaan met stress en het versterken van sociale vaardigheden staan centraal. We begrijpen dat sommige problemen ook met de thuissituatie te maken hebben. " Daarom kunnen leerlingen en docenten zich bij ons melden met zorgen over thuis, waarbij wij hen indien nodig naar de juiste hulp thuis leiden."

Daarnaast bieden we specifieke programma's zoals 'Erop Af', gericht op het vroegtijdig signaleren van afwijkend verzuimgedrag. Dit stelt ons in staat om snel in te grijpen en preventieve maatregelen te nemen. Ook organiseren we collectieve inzet, waarin we groepen leerlingen met vergelijkbare behoeften ondersteunen, zoals bijvoorbeeld bij faalangst. Zo hebben we ook Preventie+. Een SMW'er legt kortdurende huisbezoeken af om opvoedvaardigheden te versterken. "Dit ter voorkoming of vermindering van problemen bij kinderen, en het creëren van een stabiele en ondersteunende omgeving."

De essentie van preventie 

Lizzy benadrukt het belang van preventie binnen scholen: "We zetten ons in om vroegtijdig signalen van problemen op te pikken en passende interventies toe te passen om te voorkomen dat deze problemen zich ontwikkelen. "Dit zal ook directe positieve effecten hebben op het welzijn en de leerprestaties van leerlingen"

Een netwerk van ondersteuning 

Dit kunnen we natuurlijk allemaal niet alleen, daarom werken we veel samen met andere instanties. Binnen de school zijn dit partijen zoals; leerplicht, een coördinator passend onderwijs, koppelgenoot vanuit het jeugdteam en jeugdverpleegkundigen. Extern hangt het af van de gemeente, maar we hebben contact met verschillende GGZ-instellingen en jeugdhulpinstellingen zoals Impegno, Family supporters en Jeugdformaat. Ons doel is om jeugdzorg te voorkomen en te zorgen dat problemen niet verergeren of dat er ingewikkelde hulp nodig is. Bij heftige situaties schakelen we wel het crisisinterventieteam in, dat advies geeft of ter plekke ondersteuning biedt.

Door gerichte ondersteuning, preventieve maatregelen en sterke samenwerkingen met verschillende instanties, draagt Schoolformaat bij aan een positieve en veilige schoolomgeving.

Dutch
English

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft / Parallel Solo Ouderschap

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD / Uitgebreide intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.