JIP Zoetermeer en Schoolformaat informeren over laagdrempelige hulp
Gepubliceerd op: 18 november 2016
Van 18 t/m 25 november is het de Week van de Mediawijsheid. Het is belangrijk dat jongeren die tegen problemen als (online) pesten, sexting, oplichting of stalken aanlopen eerder om hulp vragen. Maar waar en van wie kunnen ze hulp krijgen? JIP Zoetermeer en Schoolformaat, onderdeel van Jeugdformaat, zetten zich samen in voor laagdrempelige hulp.
Samen zijn ze samen een campagne gestart om problemen van jongeren en de mogelijke hulp onder de aandacht te brengen. Gisteren werd het startschot van de campagne op het Erasmus College in Zoetermeer gegeven. Koos van den Boogaard, Directeur van het Informatiecentrum Zoetermeer en Baukelien Izelaar, Netwerkregisseur jeugd in gemeente Zoetermeer, waren erbij.
Laagdrempelig
JIP Zoetermeer en Schoolformaat belichten in de campagne elke twee maanden een ander thema. Het zijn thema’s waar jongeren mee te maken kunnen krijgen en waar een deel van de jongeren al mee te maken heeft. Met posters op school, redactionele artikeltjes over het thema in de schoolkrant en aandacht via social media wordt het thema onder de aandacht gebracht. Als jongeren persoonlijk contact willen over hun probleem, kunnen ze altijd terecht bij hun mentor en de schoolmaatschappelijk werker. Toch durft niet elke jongere die stap te nemen, daarom kunnen zij ook anoniem hun vragen stellen of problemen delen via WhatsApp.
Het eerste thema: mediawijsheid
Appen, snappen, instagrammen of Facebook-chatten zijn hele snelle en makkelijke manieren om contact te hebben met anderen. Naast alle voordelen van online communicatie kunnen er soms vervelende dingen gebeuren. Denk aan online pesten, sexting, oplichting of stalken. Hoe voorkom je vervelende situaties? En wat kun je doen als je al in zo’n situatie zit? Daar willen de twee partijen jongeren over informeren en bij helpen. Het thema mediawijsheid is het eerste thema dat JIP Zoetermeer en Schoolformaat belichten.